Facebook Sociaal netwerk

Mogelijkheden op socialmediaboss.nl

  • Huidige status op Facebook weergeven
  • Berichten plaatsen en inplannen op Facebook
  • Facebook pagina's koppelen
  • Zoeken van personen / profielen op Facebook
  • Facebook profielen aan elkaar koppelen
  • Facebook koppelen aan LinkedIn
  • Facebook koppelen aan Twitter
  • Facebook koppelen aan Digg (binnenkort)
  • Facebook koppelen aan Foursquare (binnenkort)
  • Facebook koppelen aan Google+ (binnenkort)

Over Facebook

Facebook is een Amerikaanse sociale netwerksite voor onder andere scholieren, studenten en werknemers. Het wordt wereldwijd gebruikt en is zeer populair onder studenten. Sinds mei 2008 bestaat er een Nederlandstalige versie. In december 2008 groeide de site met 600.000 nieuwe aanmeldingen per dag. In april 2009 had Facebook meer dan 200 miljoen actieve gebruikers, vijf maanden later waren dat er 50 miljoen meer. Sinds eind 2009 zijn er 350 miljoen gebruikers.

Facebook bestaat sinds 4 februari 2004. Mark Zuckerberg is de oprichter en algemeen directeur. Het hoofdkantoor bevindt zich in Palo Alto, Californië.

In eerste instantie konden alleen studenten van Harvard College lid worden. Later werd dit uitgebreid tot heel Harvard, en enkele andere universiteiten. Weer later werden studenten van alle universiteiten toegelaten. In september 2006 zette Facebook de site helemaal open, waardoor iedereen zich kon registreren.

Er was in 2006 sprake van een overname door het grote Yahoo voor een bedrag rond een miljard dollar. De verkoop was mondeling overeengekomen, maar toen Yahoo haar bod verlaagde naar 800 miljoen sloeg de toen 23-jarige Mark Zuckerberg het bod af. Ook nadat Yahoo haar oorspronkelijke bod van een miljard terug op tafel legde weigerde Zuckerberg te verkopen. In 2007 maakten Google en Microsoft bekend te azen op een belang in het bedrijf. Op 25 oktober 2007 werd bekend dat Microsoft voor 240 miljoen dollar een belang heeft genomen van 1,6 procent in Facebook. De waarde van Facebook zelf werd hierdoor geschat op 15 miljard dollar. Ondertussen wordt Mark Zuckerberg bij de 400 rijkste personen op aarde gerekend.

Facebook was een van de eerste virtuele gemeenschappen die een publieke web-API aanbood, een manier voor derden om gebruik te maken van de data van Facebook in een eigen (web)applicatie. Dit was een groot succes, wat tot uiting kwam in populaire Facebook-applicaties als Scrabble, Schaken en FarmVille. Veel andere virtuele gemeenschappen, waaronder Hyves, Friendster, hi5, Netlog en MySpace, hebben inmiddels ook dergelijke API's gelanceerd of zijn van plan dit te doen.

Facebook is sinds mei 2008 in het Nederlands te raadplegen. Spaans, Duits en Frans waren de eerste talen waarin Facebook werd vertaald.