Twitter Sociaal netwerk

Mogelijkheden op socialmediaboss.nl

  • Huidige status op Twitter weergeven
  • Berichten plaatsen en inplannen op Twitter
  • Zoeken van personen / profielen op Twitter
  • Twitter profielen aan elkaar koppelen
  • Twitter koppelen aan Facebook
  • Twitter koppelen aan LinkedIn
  • Twitter koppelen aan Digg (binnenkort)
  • Twitter koppelen aan Foursquare (binnenkort)
  • Twitter koppelen aan Google+ (binnenkort)

Over Twitter

Twitter is een internetdienst waarbij gebruikers korte berichtjes publiceren. Het is een sociale netwerksite waarop men zichzelf, zoals bij Facebook, een profiel en een avatar kan aanmeten.

De activiteit bij het gebruiken van Twitter heet twitteren (ook wordt de term 'tweeten' gebruikt), dat kwetteren betekent. Het logo van Twitter is daarom een klein vogeltje. Twitteren komt neer op in real time communiceren via een microweblog op een pc of gsm. Door de combinatie van webloggen met instant messaging wordt het soms microblogging genoemd.

De basisvraag van de dienst was oorspronkelijk "Wat ben je aan het doen?" en is nu "Wat gebeurt er?". Iedere twitteraar kan op elk moment van de dag in maximaal 140 tekens vertellen waar hij/zij mee bezig is, wat hij/zij van plan is of wat hem/haar bezighoudt. Er zijn ook mensen die vooraf aankondigen dat zij bij een evenement aanwezig zijn en met anderen, al dan niet aanwezig bij het evenement, willen twitteren. Dit creëert een virtuele aanwezigheid.

Twitter is opgericht in oktober 2006 door Obvious Corp, een nieuw bedrijf uit San Francisco. Twitter is begonnen als een onderzoeksproject binnen Odeo, een site van webbedrijf Obvious van Noah Glass en Jack Dorsey, en kwam voor het eerst beschikbaar in maart 2006. Het Twitter-projectteam won de South by Southwest Web Award van 2007 in de categorie "blog". Als dank gaf het team de volgende speech: "We'd like to thank you in 140 characters or less. And we just did!" ("Wij zouden jullie willen bedanken in 140 tekens of minder. En dat hebben we nu gedaan!"). In mei 2007 werd Odeo van de hand gedaan, ten voordele van Twitter.

Twitter maakte een enorme groei door, onder meer door de snelle verslaggeving na rampen en andere actualiteiten, zoals de noodlanding van US Airways-vlucht 1549, de vliegtuigcrash van Turkish Airlines-vlucht 1951 en de ongeregeldheden na de presidentsverkiezingen in Iran in juni 2009.

Prominente twitteraars zijn onder meer Barack Obama, Stephen Fry, Lance Armstrong en Robert Scoble. In Nederland zijn onder meer Maxime Verhagen, Francisco van Jole en internet- en gadgetreporter Vincent Everts fanatieke twittergebruikers en in België is Kim Clijsters een prominent twitteraar.

Op 20 oktober 2009 meldde ZDNet dat de vijfmiljardste tweet was gepost. De Amerikaan Robert Sloan was verantwoordelijk voor dit bericht, dat hij schreef in reactie op een andere gebruiker. De vijfmiljardste tweet maakte niet gebruik van het maximale aantal tekens van 140. De tekst luidde: "Oh lord".

Op 22 november 2009 werd het woord twitteren door het Genootschap Onze Taal verkozen tot woord van het jaar 2009.